Hoe begin je met het schrijven van een blog of website tekst?

Mensen vragen mij vaak hoe ik begin met het schrijven van een blog of website tekst. Ik moet er altijd wel om lachen. Zoals ik me soms niet kan voorstellen hun werk te doen, kunnen zij dat bij mij ook niet. Het leuke van deze vraag is dat ik er zelf ook over na ga denken. Dat ik me hierdoor bewust wordt van de stappen die ik doorloop. Iedereen zal uiteindelijk een eigen proces kennen, wie weet heb jij ook wel iets aan dat van mij.

Start met het verzamelen van informatie

Waar het ook over gaat, de essentie van een tekst zit hem in de informatie die je verzameld hebt. Ik begin dan ook altijd met het uitvragen van het onderwerp bij de opdrachtgever. Voor website teksten is over het algemeen duidelijk welke informatie er op de pagina moet komen. Voor een blog kan het uitdagender zijn. 

Alhoewel er een globaal idee is waar de blog over moet gaan, ben ik bij veel opdrachtgevers volledig vrij in de manier waarop ik hier vorm aan geef. Nadat zij me over het onderwerp geïnformeerd hebben, ga ik dan ook op zoek naar aanvullende informatie. Ik zoek online, doe navraag in mijn netwerk en probeer me te verplaatsen in de klant. Ik noteer alles op een oneindig canvas waarop ik tegelijkertijd alle ideeën kwijt kan die tijdens het onderzoek in me opkomen.

Tip: Mijn meest gebruikte apps voor aantekeningen zijn Concepts en recent de voor iOS uitgebrachte Freeform.

Schrijf je blog of website tekst

Schrijven is schrappen zeggen ze wel eens. Ik begin een blog of website tekst dan ook met het uitschrijven van mijn ideeën. Ik open Word en haal de belangrijkste punten uit mijn verzamelde informatie. Door deze te noteren ontstaan ideeën en stukjes tekst die nu nog allemaal door elkaar staan maar dat geeft niet. Gaandeweg ontstaat er met deze stukjes tekst een idee voor de beste manier om hier structuur aan te geven. 

Zo kan ik er een verhaal van maken, waarin de lezer wordt meegenomen van begin tot eind. Ik kan er ervaringen van anderen in verwerken door middel van quotes. Ik kan er onderzoeken in aanhalen of vertellen wat het bedrijf hierin te bieden heeft. 

Een andere optie is een stappenplan of opsomming. Zeker als je tips wil geven kan dit een makkelijk leesbare manier zijn om veel informatie te delen. 

Tip: gebruik voldoende subkopjes in de tekst zodat de tekst overzichtelijk blijft. 

Bewaak de leesbaarheid

Niet alleen zoekmachines beoordelen teksten steeds meer op leesbaarheid. Met alle informatie die we tot ons krijgen willen ook mensen op een prettige manier door de tekst geleid worden. Albert Einstein zei ooit: ‘Als je het niet eenvoudig uit kunt leggen, begrijp je het niet’.

Ik merk dat het voor bedrijven die diep in hun eigen materie zitten soms lastig kan zijn om iets eenvoudig uit te leggen. Toch ligt hier voor mij de kracht van een goed leesbare tekst. Moet ik me door ingewikkelde woorden en eindeloze zinnen heen worstelen om de tekst te kunnen begrijpen? Dan gaat het wat mij betreft zijn doel voorbij. De lezer haakt gemakkelijk af en dat is zonde.

Tip: Zowel voor je zoekwoorden optimalisatie als een beoordeling van de leesbaarheid kun je gebruik maken van de plugin Yoast SEO.

Laat je tekst even marineren

Heb je jouw tekst staan? Structuur aangebracht, leesbaar gemaakt, vooral heel veel geschrapt van de eerste ideeën die je had opgeschreven? Het voelt nu vaak alsof de tekst klaar is. Toch spreek ik uit ervaring als ik je vertel dat je later altijd verbeteringen ziet. Niet voor niks laat ik iedere tekst even een nachtje marineren. De volgende dag kijk ik er met frisse blik nog eens naar voordat ik het doorstuur aan de opdrachtgever. Zo kom je soms weer tot nieuwe inzichten of kom je erachter hoe blij je mag zijn met je tekst 😉.

Meekijken in het proces

Wil jij meer weten over mijn manier van werken? Wil je dat ik met je mee lees? Of wil je zelf juist eens meekijken in mijn proces? Dat kan! Ik kom graag met je in contact om jou te helpen ook zelf op een makkelijke manier goed leesbare teksten te schrijven.

Plan vrijblijvend een kennismaking in!

Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten