Een dag in het klooster

voorjaarsretraite 2022

Stilstaan, reflecteren, prioriteren, vooruitkijken naar de toekomst.


Ik neem me vaak voor dit soort momenten in te plannen. Soms doe ik dat ook, om vervolgens mijn aandacht weer ergens anders op te richten.
Ik hoor het ook bij andere ondernemers om me heen.

De waarde van stilstaan

Juist door even stil te staan haal ik nieuwe energie op. Nieuwe ideeën. Heb ik weer zin om aan het werk te gaan. Na een adempauze merk ik dat alles vaak een stuk gemakkelijker gaat. Moeitelozer. 

De afgelopen twee dagen ben ik dan ook even uit de lucht geweest. Marit Nieboer-Klapwijk van Movemeant, organiseerde een prachtige voorjaarsretraite bij Conferentiecentrum Samaya in Werkhoven. 

De kracht van energie

Het conferentiecentrum bevindt zich in een oud klooster. Een eeuw geleden liepen hier nog nonnen rond, afgeschermd van de omgeving. Een plek van stilte, van bezinning. Een plek waar wij met een groepje ondernemers aan de slag gingen met een thema dat op dit moment speelt. 

De energie in het klooster hielp me tot rust te komen. Om de buitenwereld even te vergeten en écht in het nu te leven. Ik heb genoten van de stilte en de weidsheid van de mooie omliggende tuin. 

Plezier

Sleutelwoord voor mij in deze dagen was plezier. Ik vroeg me af wanneer ik werkelijk plezier mag beleven. Of er, zoals ik het vaak voel, daadwerkelijk voorwaarden zijn waaraan je moet voldoen om plezier te mogen hebben. Kan het niet gewoon zo zijn dat ik plezier beleef terwijl ik werk?

Het zijn vragen die me bezighielden de afgelopen dagen. Ik heb me voorgenomen de voorwaarden om plezier te maken wat meer te laten varen. Juist te focussen op plezier zodat werken niet als werk voelt en iedere dag zo zonnig is als het weer vandaag hierbuiten. 

Lachend samenwerken 

Het maken van een lolletje, af en toe eens een dagje gezellig samenwerken en tussendoor een koffie drinken, maakt dat ik productiever ben al lijkt het soms dat ik dan minder doe. 

Vroeger haalde ik regelmatig grappen uit met de mensen om mij heen. Ik hield ervan plezier te maken, zelfspot toe te passen, een ander op de kast te jagen of dat diegene dat bij mij deed. Juist door dit soort dingen te doen voel ik me vrolijker en krijg ik meer inspiratie om te doen wat mij te doen staat. 

Wat doe jij om plezier te houden in je werk?